ハンガリーワインは、人が創る

人がワインを創る。そのことをあらためて認識したのが、ハンガリー ブダペストの旅。

People makes wine. The journey of Budapest, Hungary reminds me that.

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ハンガリーワインといえば、デザートのように楽しむ甘いトカイワインしか知りませんでしたが、今回、香り高いハンガリーワインが白、赤とあまたあること、さらに共産時代、量を追い求めたことが原因で、一時は質を失ったことを知り驚きました。

The Hungarian wine that I had known was Tokaji sweet wine. And so I was surprised to know that there’re a lot of Hungarian aromatic white and red wines, and Hungarian wine lost “quality” because they pursuit “quantity” at the era of communism.

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ワインって個性だなあとつくづく思います。それなのに量を追求した結果、味わい、香り、お酒にとって命である個性が失われたのです。それはワインにとって大惨事。土壌からやり直すには実に20年かかるそうで、その長い年月をかけて、ハンガリーワインは質と評判を取り戻し、今、香り高いワインを楽しむことができます。

I think that it is very important for every wine to have good characters. But Hungarian wine lost such good characters. It means a disaster for wine and winery. And they changed how to make wine from the soil, they have got good wine and reputation.

 

ということで、その香り高きハンガリーワインを8種類テイスティングしました。

I tasted 8 glasses of Hungarian aromatic wines at semi-underground cool room.

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本日の案内人はクリスチャン。彼はスイス出身なのですが、スイスに住んでいた頃、保険会社で働きながら、ハンガリーワインを収集する愛好家になり、ブタペストに移住する事を決断したそうです。スゴイ。

Today’s guide is Christian who was born in Switzerland. He worked in the insurance company in Switzerland,and became enthusiast of Hungarian wines and decided to move to Budapest. Incredible!

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先ずは、泡からテイスティング。

①sparkling wine

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Classic Brut NV

Kreinbacher Winery

Somlo Region

フランスのシャンパーニュ地方の作成方法をそのままにスパークリングを作ったそう。シャンパンのごとく細やかな泡と美味しい酸。なのにお値段抑えめ。

This Brut is produced by using a same way of champagne. Soft bubbles and good acidity like Champane. But not expensive.

 

➁➂➃white wine

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(from left side)

Irsai Oliver 2018

Geszler Winery

Mor Region


Estate Furmint 2017

Erzsébet Winery

Tokaj Region


Harslevelu 2016

Lolonics Winery

Somlo Region

 

左2つは軽やかな甘さと香り高さが特徴。右の白はどちらかと言うとキリッとしたドイツタイプ。

The left two wines have a little sweetness and good aroma. The right wine is similar to dry type of Germany wine.

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白ワインは、ハンガリー産のチーズと一緒にテイスティング。右のチーズを覆っているのは食べられる炭。

With cheeses which are made in Hungary. The right cheese is covered with charcoal.

 

➄➅⑦red wine

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(from left side)

Kadarka 2017

Posta Winery

Szekszárd Region

 

Bikaver 2016

Bojt Winery

Eger Region

 

Symbol 2015

Rice Winery

Villany Region

 

いずれも濃さはないのですが、丁寧な作りが垣間見られる香りと上品な味わいが特徴です。

Every red wines have good aroma and elegant taste with a courteous making.

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赤ワインは、ハム類、チーズ、トリュフ入りのビーツジャムと一緒にテイスティング。

With Charcuteries, cheeses and beetroot jam with truffle.

 

➇tokaji sweet wine

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Aszu, 5 Puttonyos 2013

Royal Tokaji Winery

Tokaj Region

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真打ちのトカイワイン。ただ甘いだけのというスイートワインと一線画すベリーグッドバランスな味わい。

Good balanced sweet Tokaj wine

 

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ハンガリーワインは、家族経営によるワイナリーが多い為、トカイワインをのぞいて輸出量がとても少ないそうです。という事ですので、ハンガリーワインの香りを知りたい方は、ハンガリーへ旅するしかありません!ワイン好きのあなたへ、是非お勧めいたします。

The amount of Exports of Hungarian wines  are very few(except Tokaj sweet wine). Because most of Hungarian wines are produced by family-run winery. And I strongly recommend you to travel in Hungary, if you would like to know the essentials of Hungarian wine.

 

https://tastehungary.com/tasting-table-budapest/